Zondag 16 februari | Meesters vanuit Podium Witteman nu in een van de fraaie Burgemeesterskamers.

Maarten Ornstein (basklarinet) & Mike Fentross (theorbe, vihuela)

Hoe klinkt muziek van een oude-muziek luitist en een jazz-basklarinettist?

Fris en verrassend, kortgezegd. De combinatie van de twee instrumenten is apart en toch klinkt de muziek als een natuurlijke combinatie. Ook al zijn de stukken van oa Henry Purcell, Claudio Monteverdi, Arvo Pärt, Sayyid Darwish en Constantijn Huygens niet geschreven voor deze combinatie, ze klinken alsof ze ervoor zijn bedacht.

Fentross en Ornstein studeerden beide aan het Koninklijk Conservatorium, maar vonden elkaar muzikaal pas later in het Amsterdamse musici collectief Splendor. Hun verschillende muzikale achtergrond – de één oude muziek, de ander jazz – zorgt voor een divers repertoire en een frisse, uitdagende kijk op de muziek.

Het is een opvallende combinatie: basklarinet en luit.

Jazzmuzikant Maarten Ornstein en barokgitarist Mike Fentross maken al jaren cross-over muziek in deze combinatie. Zij mengen oude muziek met jazz en wereldmuziek.

Ze zijn beide krachtige stemmen op hun eigen instrumenten en speelden voor het eerst samen in 2013 tijdens een concert in Paradiso Amsterdam, waar ze Purcell’s ‘Music for a while’ uitvoerden. Het onorthodoxe geluid van hun instrumenten samen werd zowel door het publiek als de muzikanten zelf als bijzonder en speciaal ontvangen. Al snel werd de beslissing genomen om opnieuw te spelen. Voor het volgende concert bracht Mike Fentross niet alleen een stapel muziek om te proberen, maar ook zijn vihuela, die het gevoel had dat deze bijna vergeten Spaanse luit net zo mooi contrasteerde met de basklarinet als de grote theorbe ermee combineert. Naarmate het duo meer concerten speelde, groeide het repertoire gestaag met een grote verscheidenheid aan muziek. Composities van de 17e-eeuwse Nederlandse dichter, diplomaat en muzikant Constantijn Huygens, de beroemde Egyptische componist Sayed Darwish, de Zweedse folkmuzikant Mikae Marin – om er maar een paar te noemen – werden allemaal toegevoegd aan de steeds groeiende verzameling composities die prachtig goed werkt in dit duo . Inclusief het magische werk van Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel, illustreert de bereidheid van het duo om elke vorm van muziek te verkennen, waarbij de grenzen van stijl of instrumentatie buiten beschouwing worden gelaten.

Deze combinatie van instrumenten levert een rijk en intiem klankbeeld voor een concert waarin jazz, oude muziek en de Arabische klankwereld op een unieke manier samensmelten.

Maarten Ornstein & Mike Fentross in concert op Zondag 16 februari 2020 

Er zijn die middag twee concerten: het eerste begint om 13.00 uur, het tweede om 15.00 uur. Voor het tweede concert zijn nog enkele kaarten beschikbaar; voor het concert om 13.00 uur is er nu nog wat meer ruimte.

De prijs is € 12,50, per persoon, inclusief een hapje en een drankje na afloop. Na aankoop van uw ticket wordt de concertlocatie aan u bekendgemaakt. Komt u de 16e februari meegenieten.

Tickets bestellen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *