Zo zijn onze manieren.

Wp 20170418 12 18 36 proLente, Heerlijk! Het lokt om meer buiten te zijn, een ommetje te maken, te genieten van de omgeving. In de zon zie je ook meer. Meer moois. En, logisch ook, meer – laat ik het noemen – negatieve bijzonderheden. Ze waren er altijd al, echter nu vallen ze op. In donkere en regenachtige tijden is onze focus meer doelgericht op thuis komen of een boodschap doen. De omgeving ontgaat je.

Nu de tijd van het jaar uitnodigt om wat meer te kuieren en te slenteren, is de kans dat de buurtethiek eerder in ons wakker geschud wordt groot. “Maar dàt doen wij hier niet!”. Let vooral op “wij” en “hier”. Er doemt een “zo zijn onze manieren” op. Eerste onderwerp van allergie is uiteraard de hondenpoep. In de Lawick van Pabststraat geven meerdere bomen gewag van een buurtetiquette. Niet verwonderlijk dat je schijtziek wordt van mensen die onopgeruimd hun afval voor jouw deur (en niet hun eigen) dumpen. Deze klacht staat doorgaans stijf bovenaan in de top 3 van buurtongerief. Zo gaan we niet met elkaar om.

Wp 20170417 10 09 21 pro

Wp 20170417 10 19 33 pro

Zomerse temperaturen maken het ook aantrekkelijk om je AH-kopje koffie niet in de winkel op te drinken, maar buiten te nuttigen. Op een muurtje in de zon of langzaamaan naar huis sloffend. Waar moet je dan je lege bekertje kwijt? Gelukkig is er de haag van een buurtgenoot! Andere merken ontspanningsdrankjes kunnen beter achter gelaten worden op plekken die goed zichtbaar zijn, zodat je er in ieder geval niet over kunt struikelen.

Wp 20170417 10 18 35 proGelukkig is er niet alleen maar negatief nieuws op dat vlak. Dat wij om onze buurt geven blijkt ook uit het eerbetoon dat plaatsvindt. Als ware het een verzoek aan een heilige om bijstand, trof ik dit weekend een kaarsje aan bij onze burgemeester. Weer en wind trotserend staart hij daar naar de voorbijtrekkende stroom verkeer bij de Zijpendaalse poort. Eén iemand is hem niet voorbij gegaan en moet een bijzonder verzoek hebben gedaan. De regen of de wind heeft weliswaar het kaarsje gedoofd, toch is dit lichtje en lichtpuntje. Want zijn onze manieren.

Eén gedachte over “Zo zijn onze manieren.”

  1. Leuke column. Aan de lijst kunnen we de bierflesjes toevoegen die zich indrinkende jongeren (uit onze wijk of hoger gelegen wijken) achterlaten op weg naar de Korenmarkt. Of de mensen die eerst een bonnetje vragen bij de pinautomaat en dit dan vervolgens op de grond gooien.

Reacties zijn gesloten.