Vuilnisbelt

Er is weer een flinke vuilnisbelt aan het ontstaan in het plantsoen op de hoek van de Burg. Weertsstraat en Amsterdamseweg. Een paar dagen geleden begon het en als er eenmaal troep ligt voelen anderen zich blijkbaar vrij er nog wat bij te zetten.
Een paar dagen geleden plakte een gemeenteambtenaar voor de eerste keer een gele sticker op een paar witte planken. Vandaag voor de tweede keer een voorwerp dat er twee dagen geleden nog niet lag: ‘Voorkom een boete van 140 euro. Het is verboden om afval naast de afvalcontainer te plaatsen. Dit afval is in onderzoek’, staat er op de sticker.

Ik ben benieuwd wat het onderzoek gaat opleveren. De meeste rotzooi wordt er neer gezet als het donker is, vertelde een wijkgenoot die er vlakbij woont en er tegenaan kijkt. Mensen op heterdaad betrappen is dus moeilijk.
Je bent geneigd om te denken dat het mensen van buiten de wijk zijn die hier hun troep achterlaten. Nadere inspectie leert echter dat dit niet het geval is. Er staat een blauwe doos van Cool Blue bij met het adres van iemand in de Van Lawick van Pabststraat. Op een andere doos staat het adres van iemand op de Amsterdamseweg. Zou de gemeente-ambtenaar die onderzoek naar de herkomst van het illegale afval doet daar aangebeld hebben omdat deze mensen een boete van 140 euro verdiend hebben? Zijn er wel eens boetes uitgeschreven?

Niet alleen burgers treft blaam. Het gemeentelijk afvalbeleid verdient geen schoonheidsprijs. Maar troep achterlaten naast de vuilcontainers hoort niet. Als je je zak niet kwijt kunt omdat de container vol is, neem hem dan mee naar een andere container of naar huis. Anders pikken de kraaien hem open en verspreidt de rotzooi zich.
En als je klein grofvuil hebt dat er niet in de container past, breng het dan naar de milieubak die afgelopen vrijdag voor het eerst in onze wijk stond en de rest van het jaar eens per maand terugkomt.