Repairplek geeft apparaten en kleding een tweede leven

Bij het opruimen van de kelder ontdek ik mijn broodrooster, die het enkele maanden geleden begeven heeft. Net voordat ik hem definitief weg wil doen, zie ik op Nextdoor een aankondiging van de Repairplek in De Bakermat.

En dus loop ik op een maandagavond in oktober met mijn broodrooster naar De Bakermat. Bij aankomst wordt de deur voor me opengehouden door een buurtbewoner die op hetzelfde moment arriveert, een waterkoker onder de arm.

Na het invullen van een formulier begint het wachten. Voor mij geen straf want er is koffie en er zijn genoeg mensen om een praatje mee te maken. Het is druk vanavond. Twee handige mannen buigen zich over de kapotte melkopschuimer van mevrouw Van der Graaff. “Het apparaat heeft het vorige week begeven en ik hoop dat ze het hier kunnen maken”. Iemand anders is bezig met een papierversnipperaar. Na een minutieus onderzoek blijkt het apparaat uiteindelijk toch niet kapot te zijn. De eigenaar lacht besmuikt, maar is blij dat hij de versnipperaar weer kan gebruiken.

Rietje Stam doet vanavond voor het eerst mee met de Repairplek. Met haar naaimachine neemt ze een prominente plek in aan de reparatietafel. “Ik ben sinds vorig jaar betrokken bij het Repaircafe in Velp maar ik vind het ook leuk om in mijn eigen buurt iets te doen. Sommige vrouwen kunnen nog geen knoop aanzetten, maar ik kan alles.” Vanavond vermaakt ze een tablethoes die te groot is, maakt ze een zoom in een rokje en repareert ze ook nog even de jaszak van mevrouw Van der Graaff – de reparatie van haar melkopschuimer lijkt erg ingewikkeld en kost veel tijd.

Vanaf 2009 heeft het verschijnsel Repaircafe een grote vlucht genomen. Om te voorkomen dat waardevolle spullen op de afvalberg belanden, komen er steeds meer ontmoetingspunten waar mensen met behulp van vrijwilligers hun elektrische apparaten, fietsen, kleding of andere dingen kunnen repareren. De Repairplek van de Hoogkamp begon in 2013 aan keukentafels in de wijk. Sinds 2015 organiseren oprichters Sebastiaan van Sandijk en Marnix Bakker maandelijks bijeenkomsten in De Bakermat. “De kerk wilde meer betrokkenheid bij de wijk en bood ons deze plek aan. Uiteraard zijn bewoners van de Burgemeesterswijk ook van harte welkom”, vertelt Sebastiaan. De Repairplek  werkt met 8 vrijwilligers.

Jan Hettinga komt binnen met een kratje met een kapotte waterkoker, een föhn en een transformator met stekkertjes en snoeren. “Ik ben zelf best handig, maar hier krijg ik goede tips om dingen te repareren. Die waterkoker heb ik te lang laten liggen, mijn vrouw heeft al een nieuwe gekocht…”

Sjoerd Aukes buigt zich intussen over mijn broodrooster. Om te weten wat er mis is, moet het ding opengemaakt worden. “Het openmaken van de apparaten is altijd een probleem. Aan de ene kant goed voor de veiligheid, maar ik denk ook wel eens dat fabrikanten niet willen dat ze gerepareerd kunnen worden”, vertelt Sjoerd terwijl hij een indrukwekkend arsenaal aan schroevendraaiertjes met uiteenlopende koppen bestudeert. De schroeven in de onderkant van de broodrooster liggen verzonken in de kunststofbodem. Met geen mogelijkheid komt Sjoerd erbij. Er zit niets anders op dan de gaten in de bodemplaat met een boormachine groter te maken, zodat de schroeven eruit gedraaid kunnen worden. Uiteindelijk lukt het hem het apparaat open te krijgen. Na enig schoonmaakwerk beginnen de warmte-elementen weer te gloeien. Hij doet het weer! Om te zorgen dat mijn broodrooster bij een volgende reparatie makkelijker opengemaakt kan worden, maakt Sjoerd de koppen van de schroeven plat en freest er een gleufje in. Zo kunnen de schroeven in de toekomst met een gewone schroevendraaier eruit gedraaid worden.

Terwijl Sjoerd de laatste hand legt aan mijn broodrooster, is vrijwilliger Mirto Henriquez bezig met een elektrische heggenschaar. Mirto is bij de repairplek terecht gekomen na een advertentie. “Ik heb een technische opleiding gehad en vind het leuk om dingen te repareren”. Al snel constateert hij een kabelbreuk in het snoer. Als dat gerepareerd is, kan de heggenschaar verkocht worden op de jaarlijkse rommelmarkt van De Bakermat. “Wij mogen deze ruimte gebruiken voor onze repairplek, als tegenprestatie controleren wij alle apparaten die aangeboden worden voor de rommelmarkt”.

Helaas lukt het vanavond niet om alle apparaten te repareren. De mannen krijgen de melkopschuimer van mevrouw De Graaff niet aan de praat. Ook twee electronische eierwekkers leveren problemen op. Van een Nespresso-apparaat blijkt een slangetje kapot te zijn. Dat moet eerst besteld worden. De waterkoker van de man die aan het begin van de avond zo galant de deur voor mij openhield, bleek alleen schoongemaakt te moeten worden. “Tja, onderhoud is zo belangrijk…”, verzuchten de vrijwilligers. De waterkoker van Jan Hettinga is inmiddels ook gerepareerd vertelde hij me, toen ik hem twee weken later tegenkwam. “Door de Repairplek wist ik welk onderdeel vervangen moest worden. Ik zit nu alleen wel met twee waterkokers…”

Hanneke Nagel

Heeft u ook iets wat u gerepareerd wilt hebben? De volgende bijeenkomst is 14 januari om 20.00 uur in De Bakermat

https://www.penseelstreek.nl/repairplek