Opname kinderfilm De fantast in onze wijk.

Wie helpt deze mee realiseren?

Rosa Meijer is geboren en getogen in onze wijk, en heeft op een school in de buurt gezeten. Daar was ze een dromer, een fantast die het liefst verhalen schreef. Ondertussen liep ze wel een leerachterstand op in taal en rekenen. Op advies van school lieten haar ouders haar uitgebreid testen op dyslexie, dyscalculie, IQ … tot aan hersenscans in het ziekenhuis toe. Het leverde gen duidelijke diagnose op. Als kind vond Rosa de onderzoeken heel heftig en belastend. Het tastte haar zelfbeeld en zelfvertrouwen aan. “Als kind voelde ik me dom en onbegrepen”, zegt ze. “En voelde ik de druk om te presteren.”

Inmiddels is Rosa 22 jaar en druk met de afronding van haar opleiding tot scenarioschrijver en regisseur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als afstudeerproject maakt ze een film van ongeveer 30 minuten. Daarin heeft ze haar eigen ervaringen verwerkt. “Ik wil kinderen die niet goed mee kunnen komen in het huidige schoolsysteem een podium geven zodat ze hun eigen kwaliteiten kunnen ontwikkelen”, zegt ze. “Net zoals ik dat heb kunnen doen. Met mij is het helemaal goed gekomen. Ik heb mijn droom waar kunnen maken.”

De film heet ‘De fantast’ en gaat over Keesje, een eigenwijs tienjarig jongetje. Hij creëert zijn eigen fantasiewereld met astronauten, planeten en raketten, loopt leerachterstanden op en ondergaat onderzoeken. Maar Keesje wil zich ook bewijzen als de beste rekenaar van de klas, als rekentijger. Rosa denkt dat ze een spannende film bedacht heeft die kinderen aanspreekt, en docenten en ouders inzicht geeft in de belevingswereld van kinderen die zich niet begrepen voelen. Rosa: “Het is een positieve film over een jongetje met veel fantasie dat andere kinderen weet mee te nemen en te inspireren.”

De film wordt voor een groot deel opgenomen in onze wijk in het huis waar Rosa opgroeide en op de school waar zij zelf op zat: de Arnhemse Montessorischool (AMS) waar veel kinderen uit onze wijk naartoe gaan. Zij treden ook op als figurant, als klasgenoten van Keesje of op het schoolplein. Voor de drie hoofdrollen is een castingsbureau ingeschakeld.

De opnamen worden gemaakt in april, in juni moet de film uitkomen. Rosa’s ambitie is dat hij vertoont wordt op het Nederlands Filmfestival, tv-kanaal Zapp en verspreid wordt door Cinekid. De première vindt plaats in Focus.
Rosa heeft inmiddels zo’n 25 mensen gecharterd die – met haar als regisseur – de film maken. Het zijn allemaal medestudenten van haar opleiding en van de Filmacademie in Amsterdam. Ze worden niet betaald, maar voor de huur van apparatuur, catering en andere zaken is wel geld nodig. De productie is begroot op 10.000 euro. Rosa wil dat geld via crowfunding bij elkaar krijgen en heeft daarvoor in de buurt folders verspreid. Op dit moment is er 4.100 euro gedoneerd. Rosa heeft leuke tegenprestaties bedacht voor donateurs. Doneren kan via https://cinecrowd.com/nl/de-fantast. Daar is ook meer informatie te vinden en een teaser te bekijken.

3 gedachten over “Opname kinderfilm De fantast in onze wijk.”

  1. De crowfundingsactie voor De fantast, de kinderfilm die Rosa Meijer in onze wijk en op de Arnhemse Monterssorischool gaat opnemen, is zeer geslaagd. Op de laatste dag van de actie (4 maart) was er 11.332 euro binnen ofwel 113% van de benodigde 10.000 euro. Alle donateurs, van wie velen uit onze wijk, worden bedankt.

  2. we willen graag in contact komen met Rosa. We zijn ouders van 3 kinderen die graag willen figureren en meewerken aan de film. we hebben alleen geen Facebook en kunnen nergens email of telefoon van Rosa vinden.

Reacties zijn gesloten.