Kees Verkade overleden

Kees Verkade, de maker van het beeld van Audrey Hepburn op het Burgemeestersplein, is overleden.
Op 2 januari werd bekend gemaakt dat de Nederlandse beeldhouwer Kees Verkade (79) op 29 december in Monaco is overleden. Het NOS-journaal besteedde er uitgebreid aandacht aan.

Verkade was de maker van het beeld van Audrey Hepburn op het Burgemeestersplein. Zij zat tijdens de oorlogsjaren in onze wijk op de inmiddels afgebroken school aan de Brantsenstraat/Bouriciusstraat. Hepburn werd een bekende filmster en een mode-icoon vanwege haar prachtige ogen. In dat opzicht behoort het beeld van Verkade niet tot zijn meeste geslaagde (tenzij hij met de holle ogen het tijdens de oorlog ondervoede meisje in de herinnering terug wilde roepen).

Goeie voornemens


tegen de verloedering van de wijk

De dag na Nieuwjaar liep ik langs een ondergrondse afvalcontainer op het moment dat de vuilniswagen van afvalverwijderaar SUEZ kwam langsrijden. Er lagen nogal wat zakken met plastic afval naast de container. Ik dacht dat ze daar neer gezet waren omdat de container vol zat.

Dat was echter geenszins het geval. De medewerker van SUEZ maakte het deurtje van de container open en stopte alle zakken in de container. Ze gingen er met gemak allemaal in.
Het lijkt me niet zo’n grote moeite om de zak zelf even in de container te stoppen. Vergeet niet je afvalpas mee te nemen. Het is geen restafval en dus gratis. En ga er niet vanuit dat de container wel vol zal zitten als er al een zak naast staat. Mooi voornemen voor 2021.

Deze site op je mobiel of tablet

Deze site direct op het beginscherm van je mobiel of tablet

iPhone of iPad.

 1. Open de website www.bwarnhem.nl op je iPhone of iPad.
 2. Selecteer het Delen-icoontje onderin het scherm (middelste icoontje met vierkant en pijltje).
 3. Selecteer de optie Zet in beginscherm. Geef je icoontje een (korte) naam.
 4. Selecteer Voeg toe.

Android.

 1. Open de website bwarnhem.nl op je Android-toestel.
 2. Tik rechtsboven op opties (een pictogram met drie stipjes).
 3. Tik op Toevoegen aan startscherm.
 4. Geef de siteeen herkenbare titel of laat de standaardbenaming staan.

Schone lucht binnen: wat kun je doen?

Hopelijk staat er veel lekkers op het menu rond de feestdagen!
Met deze tips beperk je de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het koken:

 •    Reinig het filter van je afzuigkap geregeld.
 •    Zet tijdens het koken een raampje open.
 •    Bak met olie in plaats van met boter.
 •    Zet andere apparatuur ook onder de afzuigkap (bijvoorbeeld de airfryer).
 •    Wordt de olie bruin? Haal het zo snel mogelijk van het vuur.

Lees “Schone lucht binnen: wat kun je doen?” verder

Ontmoeten in coronatijd

Zoals bekend is het nieuwe Wijkcentrum Bakermat sinds kort weer geopend op de dinsdag- en donderdagochtenden vanaf 10:00u voor koffie, thee, muziek, gezelligheid en kleine activiteiten.
Voor dat laatste bieden we ook elke ochtend een klein podium waarop iemand uit de wijk iets kan laten horen of zien. Dat kan van alles zijn: muziek, een mooi verhaal, iets delen over je hobby, reclame maken voor een leuke activiteit binnenkort in de wijk, bijvoorbeeld een buurtwandeling, het vertonen van kunst, een korte film, er is ruimte voor veel… Lees “Ontmoeten in coronatijd” verder

Gilde Stadswandeling Arnhem verzorgt rondleidingen op afspraak.

GildeSPIJKERKWARTIERWANDELING met bezoek aan de Spijkertuinen | VRIJDAG 6 NOVEMBER

Deze levendige Arnhemse wijk kent een bijzondere opzet en afwisselende bebouwing. Veel monumentale panden uit de 19e en begin 20e eeuw zijn nu nog te bewonderen. Onder leiding van een Gildegids gaat u op zwerftocht door deze wijk met zijn rijke geschiedenis. waar stond dat “Gelders Spijker”?
Start: 14.00 uur | Musis Sacrum, Stadskiosk, Velperplein 35, 6811 AH Arnhem 

Lees “Gilde Stadswandeling Arnhem verzorgt rondleidingen op afspraak.” verder

Maak je eigen zeep!

Nieuwe activiteit in nieuwe educatieve Waterwerkplaats:

In een kleine vijf jaar zijn er meer dan 45.000 flesjes shampoo gemaakt in de Shampoofabriek. Deze is inmiddels omgebouwd tot Waterwerkplaats, een educatieve ruimte die voor meerdere doeleinden in te zetten is.
Vanwege het grote enthousiasme om zelf iets te maken voor in de badkamer kan er deze herfstvakantie zelf zeep gemaakt worden. Dat is net zo leuk en persoonlijk als shampoo maken, maar is duurzamer wat betreft (onder meer) verpakking. Je gaat lekker aan de slag met afmeten, vijzelen en kneden van de ingrediënten. Je mag zelf de vorm, geur en kleur van je stukje zeep bepalen. Als finishing touch maak je een verpakking van kleurrijke stof (uit stofresten of hergebruikt).

Praktische informatie

Deze activiteit vindt van 10 t/m 25 oktober dagelijks plaats tussen 10.15 uur en 16.00 uur.
Reserveren is bij alle musea verplicht en kan op www.watermuseum.nl!
Indien je reeds een entreebewijs hebt of in het bezit bent van een museumkaart klik je op reserveringsticket of reserveringticket i.c.m. museumkaart.
Ook bij ons geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen.

Een kaartje voor zeep maken kost € 1,50 en koop je bij de balie van het museum.

Hou het hart warm en het hoofd koel

De bijzondere omstandigheden waarmee we thans te maken hebben, maken dat het bestuur en de commissies van onze wijkvereniging moeten gaan nadenken over de voortzetting, verplaatsing of stopzetting van geplande activiteiten. Zodra hierover meer bekend is, zullen we u nader inlichten. In de tussentijd roepen wij u op om de adviezen van de overheidsinstanties en van de deskundigen van het RIVM in acht te nemen.

Lees “Hou het hart warm en het hoofd koel” verder