Column: Laisser-fair?

Voor mijn deur stap ik in de aWP_20160503_17_31_46_Pro1uto. Ik draai de sleutel om – starten, wegwezen. Opeens ruik ik brandlucht. Het wordt steeds sterker. Niet de geur van verbrand rubber, ook geen rookwolken vanonder de motorkap. De lucht is dominant, ik maak me zorgen. Totdat om de hoek van de straat een mannetje in fluorescerend hesje verschijnt. Met een brander zwaait hij over het trottoir op plekken waar het onkruid schittert in de zon. De brandhaard is gelokaliseerd.

Ik rij weg en zie dat hij hier en daar langs de stoepranden paardenbloemen en ander stoepgroen weggeschroeid heeft. Althans, hij heeft de fik erin gestoken. Het is de nieuwe manier van onkruid bestrijden. Met ingang van 31 maart 2016 is het verboden voor professionele gebruikers om chemische bestrijdingsmiddelen op verharding te gebruiken. Gemeenten zitten met de handen in het haar en inmiddels groeit het onkruid tussen de stoeptegels als kool. Alternatieve middelen zijn aanzienlijk duurder en arbeidsintensiever. O.a. de borstelwagen en zo’n brandmannetje zijn daar uiting van. En ook het ‘laisser-fair’ is een manier om er mee om te gaan: laat het groen maar op z’n beloop… Vrijheid blijheid voor de natuur. Groen groeit wel en als het te gek wordt schoffelen betrokken bewoners het zelf wel weg.

Tja, zit ik in het meizonnetje op mijn stoepje met half verschroeid groen voor mijn bordes. Deze spontane plantjes staan er nu zielig bij. Het voelt niet echt sjiek. Blijkbaar moet je zelf het werk afmaken, want er komt geen man in een oranje hesje met een schoffel achteraan. Hoeft ook niet, want ik zou het prima zelf kunnen weghalen. En volgens mij valt dit deel van het trottoir gewoon nog onder de eigendom van de aanwonende huiseigenaren. Het brandmannetje heeft dus mooi mijn eigendom staan af te fikken! Ach, hij heeft het goed bedoeld – ik begrijp het. En waarom heb ik zelf niet met één haal van een schoffel mijn eigen stoep gefatsoeneerd? Het brandmannetje heeft langer bij deze plantjes gestaan dan dat ik er zelf werk van gemaakt zou hebben.

Als ieder zijn of haar eigen groenonderhoud voor de eigen deur doet, zijn we volgens mij ook al een heel eind. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen en mét een beetje chemie met mijn leefomgeving kan ‘laisser-fair’ prima!