Column: Ja of Nee?

Door Jan-Martin Berghuis

Dat was even schrikken in een keurige buurt als de Burgemeesterswijk. Zoveel agressie had ik niet verwacht aan de deur…

Ik ben het Wijkcontact gaan bezorgen. Er was een vacature voor deze ‘krantenjongen’. Lekker gezond in de buitenlucht. Trappetje op en af, mijn caloriehuishouding is blij met wat meer beweging. Een zakcentje voor onze dochter. En niet in de laatste plaats: iets doen voor de buurt. Bovendien zie je nog eens wat als je de brievenbussen bedient.

En inderdaad: wat ik daar zag… Ik werd er onverwacht wat depri van. Al die schreeuwende stickers op de brievenbussen! Ze voelen bijna als een afwijzing. Wat zou er gebeuren als er bij zo’n NEE-NEE-sticker de deur open gaat en ik daar met mijn Wijkcontact sta te stamelen? Het voelt bijna als een misdaad als ik het Wijkcontact daar naar binnen laat glijden. Ze zouden toch wel geïnteresseerd zijn in ons glimmende buurtblaadje?

In de bezorgwijk die ik loop, het oostelijke deel, zijn er 460 adressen. Een beetje statistiekgek dat ik ben, heb ik dit keer niet de prachtig getooide kerstbomen geteld maar de NEE-stickers. Wat blijkt? Bijna de helft van alle adressen! Van de 460 brievenbussen, bijten er exact 100 mij in feloranje letters een NEE-NEE toe. Een kwart groter, 125 adressen, is de groep die wel de reclamepost verfoeien (NEE) doch blij zijn met huis-aan-huisbladen (JA). Aangemoedigd door deze groene en uitnodigende toestemming bezorg ik er het Wijkcontact. De overige 235 brievenbussen stemmen zwijgend toe.

Om bij te komen van deze dubbele gevoelens loop ik even bij de Albert Heijn binnen. Voor een welkome glimlach bij de kassa. Met een blij “Goedemiddag” word ik begroet. Na de gebruikelijke vragen over bonuskaart (JA) en plakactiezegeltjes (NEE) ontvang ik de genezende woorden: “Prettige dag verder”. De opgewekte – en goed ingetrainde – woorden van de kassière, haar blik en uitstraling, doen me goed!

2 gedachten over “Column: Ja of Nee?”

 1. Goedemorgen Rene,

  Dank voor je reactie. Het schrijven van columns is een zeer subjectieve aangelegenheid: ze munten vaak uit in een gebrek dan wel overdaad aan nuance. Voor deze column geldt vooral het laatste. De agressie geldt puur de stickers, contacten met wijkbewoners zijn gelukkig prettig. En ik kan me heel goed voorstellen dat bewoners geen onnodig ‘oud papier’ in de brievenbus willen – ze hebben helemaal gelijk (mijn vrouw heeft de dubbele NEE-sticker ook op onze brievenbus geplakt..). Met het voortschrijden van het digitale tijdperk verwacht ik dat de folders en flauwekulblaadjes vanzelf zullen verdwijnen. Hopelijk geldt dat niet voor een zinvol en prachtig blad als het WijkContact. Ik voelde me geheel vrij om die ook bij de NEENEE-ers in de bus te doen!

 2. Beste Jan-Martin,
  Ik weet dat ik een column niet letterlijk moet nemen, de agressie is (als ik het goed lees) beperkt tot de stickers. Wel of geen Wijkcontact bij een NEE/NEE sticker is al vaker besproken, het blijft lastig.
  Misschien in 2016 maar eens een enquete houden onder de bewoners met zo’n sticker. Helemaal naar ieders tevredenheid oplossen zal waarschijnlijk niet lukken.
  Als er meer reacties volgen zouden de redactiecommissie en/of het bestuur het kunnen oppakken.
  Reactie op persoonlijke titel en (nu) niet als lid van het bestuur.
  Rene Muller

Reacties zijn gesloten.