Kinderfilm De Fantast in première

Op 25 september is in het Arnhemse filmtheater Focus De Fantast in première gegaan. De kinderfilm van Rosa Meijer is grotendeels opgenomen op de Arnhemse Montessori School (AMS) waar Rosa als kind op school zat. Rosa groeide op in de Burgemeesterswijk.

In Wijkcontact 2021-2 (april) stond een uitgebreid artikel over de ideeën achter de film en de opnames. Bij de Arnhemse première waren veel donateurs aanwezig alsmede kinderen van de AMS die in de film als figurant optraden. De film is goed ontvangen en wordt op het Cinekid filmfestival vertoond aan professionals van over de hele wereld. Daarvoor wordt de film nu ondertiteld.

De Fantast is vanaf 4 november voor iedereen thuis te bekijken op Zappbios. Rosa Meijer gaat vanaf die datum ook langs bij scholen om over de film te praten. Orthopedagoog Karen Dijkstra heeft in haar podcastserie Talent & Groei, die gaat over de vraag hoe je bij kinderen met leerproblemen kunt kijken naar hun kwaliteiten en talenten in plaats van naar hun tekortkomingen, aflevering 35 gewijd aan de film en interviewt Rosa Meijer daarover. Te beluisteren via Spotify.

Onderscheiding voor oud-directeur Nederlands Watermuseum

Dinsdag 5 oktober vond in concertgebouw Musis Arnhem het symposium ‘Water verbindt!’ plaats. Jos van den Mosselaar, tot 1 januari dit jaar directeur van het Nederlands Watermuseum, kreeg bij deze gelegenheid de zilveren erepenning van de Unie van Waterschappen uitgereikt. De onderscheiding werd uitgereikt door Hein Pieper, vice-voorzitter van de Unie en dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, als bijzondere blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet.

Lees verder “Onderscheiding voor oud-directeur Nederlands Watermuseum”

Bij Beeldbrengers brengen jongeren Arnhem in beeld.

Vanaf oktober 2021 krijgen jongeren uit Arnhem de kans om media te maken over alles wat hen bezighoudt. 

Een talkshow, een kookprogramma met jongeren uit verschillende culturen, reportages over muziek of een nieuwsuitzending, bij Beelbrengers is niks te gek. Beeldbrengers Arnhem is hèt nieuwe mediaplatform voor en door jongeren in samenwerking met Omroep Gelderland, JonginArnhem.nl en  Jongerencentrum Willemeen. Wekelijks maken jongeren tussen de 14 en 26 jaar tv-programma’s over alles wat ze tegenkomen in de Arnhemse samenleving en wat zij interessant vinden.

Lees verder “Bij Beeldbrengers brengen jongeren Arnhem in beeld.”

Drinkable Rivers

Zondag18 juli is een bijzonder wetenschapsproject van start gegaan bij het Nederlands Watermuseum. We zijn gestart met een serie metingen in en om de Jansbeek. Deze metingen maken deel uit van een wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van rivieren en beekjes Drinkable Rivers. Het is een initiatief van de Nederlandse avonturier, wetenschapper en rivierbeschermer Li An Phoa. Zij werd onlangs door de Volkskrant NL vergeleken met een vrouwelijke Indiana Jones – op jacht naar een toekomst met drinkbaar rivierwater. Het boek dat ze over deze avonturen en deze toekomstwens schreef is ook te koop in de museumwinkel.

Lees verder “Drinkable Rivers”

Maatregelen voor een klimaatbestendige stad: leg een geveltuin aan

Klimaatverandering zorgt ervoor dat zomers warmer en droger worden en dat we te maken krijgen met steeds meer piekbuien. Piekbuien leiden tot schade door wateroverlast en extreme warmte brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Arnhem is gevoelig voor deze risico’s. Lees verder “Maatregelen voor een klimaatbestendige stad: leg een geveltuin aan”

Drie gezinnen gaan samen in quarantaine en verzorgen samen thuisonderwijs.

Meteen toen op zondag 15 maart bekend werd dat de scholen vanaf de volgende dag dicht zouden gaan, kwamen drie gezinnen uit de Burgemeester Weertsstraat bij elkaar. Een van de vaders is Matthew Pyatt, bestuurslid van de wijkvereniging en organisator van het (inmiddels uitgestelde) lustrumfeest. Lees verder “Drie gezinnen gaan samen in quarantaine en verzorgen samen thuisonderwijs.”

September 1944, de Slag om Arnhem, 75 jaar later, kunstwerken en herdenkingsmonumenten

De gebroeders Frans en Theo Brink hebben weer een nieuwe expositie. Van maandag 9 september t/m vrijdag 20 september a.s. staan ze met een kleine selectie uit hun fotobestand van ca. 80 Arnhemse kunstwerken / herdenkingsmonumenten WOII in het gemeentehuis Arnhem. Deze expositie is het initiatief van de Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem, gaat in het bijzonder over de maand september 1944 en is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te bezichtigen. Lees verder “September 1944, de Slag om Arnhem, 75 jaar later, kunstwerken en herdenkingsmonumenten”