Kinderfilm De Fantast in première

Op 25 september is in het Arnhemse filmtheater Focus De Fantast in première gegaan. De kinderfilm van Rosa Meijer is grotendeels opgenomen op de Arnhemse Montessori School (AMS) waar Rosa als kind op school zat. Rosa groeide op in de Burgemeesterswijk.

In Wijkcontact 2021-2 (april) stond een uitgebreid artikel over de ideeën achter de film en de opnames. Bij de Arnhemse première waren veel donateurs aanwezig alsmede kinderen van de AMS die in de film als figurant optraden. De film is goed ontvangen en wordt op het Cinekid filmfestival vertoond aan professionals van over de hele wereld. Daarvoor wordt de film nu ondertiteld.

De Fantast is vanaf 4 november voor iedereen thuis te bekijken op Zappbios. Rosa Meijer gaat vanaf die datum ook langs bij scholen om over de film te praten. Orthopedagoog Karen Dijkstra heeft in haar podcastserie Talent & Groei, die gaat over de vraag hoe je bij kinderen met leerproblemen kunt kijken naar hun kwaliteiten en talenten in plaats van naar hun tekortkomingen, aflevering 35 gewijd aan de film en interviewt Rosa Meijer daarover. Te beluisteren via Spotify.

Onderscheiding voor oud-directeur Nederlands Watermuseum

Dinsdag 5 oktober vond in concertgebouw Musis Arnhem het symposium ‘Water verbindt!’ plaats. Jos van den Mosselaar, tot 1 januari dit jaar directeur van het Nederlands Watermuseum, kreeg bij deze gelegenheid de zilveren erepenning van de Unie van Waterschappen uitgereikt. De onderscheiding werd uitgereikt door Hein Pieper, vice-voorzitter van de Unie en dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, als bijzondere blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet.

Lees “Onderscheiding voor oud-directeur Nederlands Watermuseum” verder

Bij Beeldbrengers brengen jongeren Arnhem in beeld.

Vanaf oktober 2021 krijgen jongeren uit Arnhem de kans om media te maken over alles wat hen bezighoudt. 

Een talkshow, een kookprogramma met jongeren uit verschillende culturen, reportages over muziek of een nieuwsuitzending, bij Beelbrengers is niks te gek. Beeldbrengers Arnhem is hèt nieuwe mediaplatform voor en door jongeren in samenwerking met Omroep Gelderland, JonginArnhem.nl en  Jongerencentrum Willemeen. Wekelijks maken jongeren tussen de 14 en 26 jaar tv-programma’s over alles wat ze tegenkomen in de Arnhemse samenleving en wat zij interessant vinden.

Lees “Bij Beeldbrengers brengen jongeren Arnhem in beeld.” verder

Drinkable Rivers

Zondag18 juli is een bijzonder wetenschapsproject van start gegaan bij het Nederlands Watermuseum. We zijn gestart met een serie metingen in en om de Jansbeek. Deze metingen maken deel uit van een wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van rivieren en beekjes Drinkable Rivers. Het is een initiatief van de Nederlandse avonturier, wetenschapper en rivierbeschermer Li An Phoa. Zij werd onlangs door de Volkskrant NL vergeleken met een vrouwelijke Indiana Jones – op jacht naar een toekomst met drinkbaar rivierwater. Het boek dat ze over deze avonturen en deze toekomstwens schreef is ook te koop in de museumwinkel.

Lees “Drinkable Rivers” verder

Opname kinderfilm De fantast in onze wijk.

Wie helpt deze mee realiseren?

Rosa Meijer is geboren en getogen in onze wijk, en heeft op een school in de buurt gezeten. Daar was ze een dromer, een fantast die het liefst verhalen schreef. Ondertussen liep ze wel een leerachterstand op in taal en rekenen. Op advies van school lieten haar ouders haar uitgebreid testen op dyslexie, dyscalculie, IQ … tot aan hersenscans in het ziekenhuis toe. Lees “Opname kinderfilm De fantast in onze wijk.” verder

Kunst kaarten

met aandacht

Aandacht, daar draait het idee van Astrid Feijen en Sandra Kraan om. Een idee van twee Arnhemse ondernemers dat leidde tot een heel project: Kunstkaarten met Aandacht. Vijf kunstenaars uit regio Arnhem maakten elk twee kaarten. Uit de Burgemeesterswijk is Trudy Koning deelnemer aan Kunstkaarten met Aandacht. Die bijzondere set van tien kunstkaarten is te koop en een deel van de opbrengst wordt aan een goed en lokaal doel besteed. Lees “Kunst kaarten” verder