Het lucht op

SwoaInterview SWOA Levensboek
tussen vertelster Iti van Londen en schrijver Kees Verkooyen

Je levensverhaal laten schrijven tot een boek is vooral goed voor jezelf! Je kunt alles eens van je afpraten. Het lucht op.’ Iti heeft er geen spijt van dat ze het Levensboek van Swoa heeft gebeld na een artikel in de Arnhemse Koerier.

 Dat haar man na het kennismakingsgesprek met de vrijwillige schrijver overleed, was moeilijk maar Iti heeft doorgezet, want Arend had de wereld iets te vertellen: hoe het voelt om een ‘vergeten kind’ te zijn, wat het met de rest van je leven doet als je door je moeder in de steek wordt gelaten en je ineens in een weeshuis belandt.

Iti mist Arend enorm, maar het vertellen van zijn (en haar) levensverhaal heeft haar in deze periode van verdriet geholpen. ‘Het is een goede afleiding. Je haalt herinneringen op aan betere tijden. Kees kan goed luisteren en mooi schrijven. Mijn zoon werd zelfs emotioneel toen hij een stukje las.’

Toch kwam er een moment dat ze overwoog te stoppen. Vroeger werd zoveel verzwegen. Moest alles wel openbaar worden? Ook Arend praatte vroeger liever niet over zijn weeshuisperiode. ‘Een kind moet een kind kunnen zijn’, vond hij. En dus staken ze samen al hun energie en liefde in het drukke gezin met zeven kinderen. Later tijdens zijn ziekte sprak hij hier juist heel veel over en wilde hij het alsnog wereldkundig maken.

Schrijver Kees, een van de vijftien vrijwilligers van het Levensboek, heeft al voor meerdere ouderen een levensverhaal geschreven. Er was meteen een klik met Iti. ‘Elk leven heeft inhoud en de beleving van een weeshuiskind was totaal nieuw voor me. Ik heb bewondering voor de kracht van Iti, die optimistisch blijft en altijd het beste wil voor haar kinderen. Het komende jaar geeft Iti elk kind op diens verjaardag het levensboek van Arend en haar cadeau. ‘Heel spannend hoe ze het zullen ontvangen.’

Heeft u ook herinneringen die u graag voor uw (klein)kinderen wilt achterlaten of wilt u hierover vrijblijvend met ons praten? Dan bent u van harte welkom bij SWOA Levensboeken! Wij zijn telefonisch en/of per mail bereikbaar: