Expositie foto’s van wijkgenoten Erica Bastiaanse en Yke Reilink in huiskamer Bakermat

Bezoektijden:
Tijdens de Koffieochtenden
Dinsdag t/m vrijdag
10.00 – 12.30 uur

Erica Bastiaanse

Iets meer dan 10 jaar geleden leerden ze elkaar kennen, Erica Bastiaanse en Yke Reilink, op een fotocursus in Arnhem voor beginnende fotografen onder leiding van docent Tjeerd Kootstra. Ze kwamen elkaar daar voor de eerste keer tegen, terwijl ze al jarenlang op een steenworp van elkaar woonden in de wijk Sterrenberg.

Het eerste optreden van dit duo was ‘Arnhem verzamelt Arnhem’ waar ze werden gevraagd om in onze wijk diverse huizen waar kunst hing van Arnhemse kunstenaars het interieur samen met de kunst te komen fotograferen. Een collage van deze beelden hing later in meerdere etalages van winkels aan de Lawick Van Pabststraat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is I2022-Yke-Bakermat-MG_5902-2.jpg
Yke Reilink

Erica en Yke kwamen in contact met Hans Lemmerman, docent /dramaturg op ArteEZ. Ze fotografeerden daar voornamelijk performances van studenten. Omdat ze al voor Hans Lemmerman werkten, werden ze gevraagd voor het kunstcollectief het ‘Wilde Oog’, waar Hans samen met Inge van Run deel van uitmaken.

Toen ging het snel. Ze maakten foto’s van Spakenburgse dames op leeftijd, de diva’s genoemd, die nog alle dagen in klederdracht lopen. Deze diva’s werden samengebracht met allerlei kunstvormen op bijzondere plekken, zoals in Staphorster boerderijen, thuis bij Spakenburgse vissers, tot in het Kröller Müller en Stedelijk Museum. Dit heeft geleid tot een jarenlange samenwerking met hen, tot op heden.

Toen ze samen een meer professionele opleiding in de fotografie gingen volgen in Amersfoort, zijn ze daar ook lid geworden van de Fotobond met als afdeling fotoclub Keistad.

In het Rietveldpaviljoen in Amersfoort hebben ze meerdere keren meegedaan aan foto- tentoonstellingen. En met groot succes. Hoewel ze beiden heel verschillend fotograferen, kunnen ze goed samenwerken en vullen ze elkaar aan.

Werkgroep Beeldende Kunst is erg blij dat Erica en Yke een aantal fotowerken in de huiskamer en in de entree willen laten zien.

Erica en Yke: “Verwacht geen samenhang van deze foto’s, er is geen thema. Er is één serie ‘de Man en zijn Hond’”.