Doodvonnis en noodkap voor monumentale kastanje Van Eckstraat

Kastanje van eckstraat
Foto: Henk Donkers

Dat de monumentale witte paardenkastanje aan het begin van de Van Eckstraat er niet best aan toe was, was vele wijkbewoners al opgevallen. De boom had nog maar weinig blad en tooide zich in de zomer al in herfstkleuren. De boom werd jaarlijks al aan een veiligheidsinspectie onderworpen, maar dit jaar was een tussentijdse inspectie nodig. Die wees vorige week uit dat de boom direct gevaar oplevert en gekapt moet worden voordat een storm hem velt of er takken afbreken.

Volgens Viviënne van Sante, stadsdeelmanager wijkonderhoud, wordt de boom waarschijnlijk op donderdag 3 augustus gekapt. Daar moet dan een telekraan aan te pas komen. Eerst wordt de boom van zijn takken ontdaan (‘uitgekleed’ in jargon) en daarna zal de stam worden omgelegd. Voor de kap is een noodkapvergunning aangevraagd en verkregen.

Van-eckstraat-lang-geleden
Van Eckstraat, lang geleden

De kastanje is een van de oudste en meest monumentale bomen in onze wijk. Hij is geplant voor 1900. In dat jaar begon de gemeente Arnhem met de registratie van bomen in de openbare ruimte. Hij (of zij?) is dus ouder dan de wijk. Tot enkele jaren geleden bloeide hij prachtig in het voorjaar. Persoonlijk moest ik dan altijd denken aan de bloeiende kastanje die Vincent van Gogh ooit schilderde. Die boom blaakte van levenslust. De vitaliteit van de kastanje, die als een soort poortwachter voor de Van Eckstraat fungeerde, nam de laatste jaren sterk af doordat hij leed aan de kastanjebloedingsziekte en aangetast was door zwammen. De bloedingsziekte veroorzaakt bruine vlekken op de stam en de boom gaat er bruin vocht door afscheiden (‘bloeden’). Daardoor sterft de bast af en gaat de boom langzaam dood. De ziekte komt sinds 2002 in Nederland voor en heeft veel bomen aangetast. In 2006 werd de veroorzaker (een bacterie) geïdentificeerd. Aan dezelfde ziekte stierf eerder de kastanje in het driehoekje waar nu de koffiepot van Gubbels staat.

Bewoners uit de Van Eckstraat wilden eerst nog een afscheidsceremonie organiseren, maar door de korte termijn waarop de boom gekapt wordt, zit dat er niet in. Ook plannen om van het hout iets te maken voor de straat, bijvoorbeeld banken, kunnen volgens straatbewoner Hans van Meurs niet gerealiseerd worden omdat het hout onbruikbaar is door de ziekte en de zwammen.

Op 2 september houdt de Van Eckstraat een straatfeest. Tot die datum wachten met de kap is volgens Van Sante onverantwoord. Wel wil zij op die dag de straatbewoners betrekken bij de keuze voor een nieuwe boom die er komende winter geplant gaat worden. Van Sante: “Er komt geen nieuwe kastanje omdat de kastanjebloedingsziekte flink om zich heen grijpt in Nederland. We willen de bewoners twee opties aanbieden voor een nieuwe boom die net als de kastanje mooi bloeit.”

 

Eén gedachte over “Doodvonnis en noodkap voor monumentale kastanje Van Eckstraat”

  1. Idee voor een nieuwe boom, een linde die kunnen ook erg oud worden.

Reacties zijn gesloten.