De geur van verbrand hout

De Burgemeesterswijk, eigenlijk grote delen van Arnhem zijn gezegend met hun ligging dicht bij de bossen. Niet zelden dringt de frisse boslucht tot in de huiskamer door.
Een jaloersmakende situatie, zeker voor hen die in de Randstad onder de rook van stijgende en dalende vliegtuigen en de talrijke kilometers meerbaans-autosnelwegen dagelijks proberen schone lucht in te ademen.

Energie en vooral de transitie naar een schonere en duurzamer alternatief staat in het middelpunt van de belangstelling. Geen dag gaat voorbij of ‘energietransitie’ is onderwerp van mediaberichtgeving.

Inmiddels zoeken individuele burgers hun weg in de energietransitie. In sterke opkomst is het stoken op hout. Een deel stookt af en toe voor de gezelligheid, een deel heeft de CV vervangen door een grote houtstookkachel. Met deze trend komt ook de overlast. Immers verbrand hout ruik je. Wie 5 minuten bij een houtvuurtje heeft gestaan kan een nachtje zijn kleren in de buitenlucht hangen of wassen om de penetrante rooklucht kwijt te raken.

Lopend door de Burgemeesterswijk is de geur van houtstook steeds vaker waarneembaar. Waar het in een besneeuw bergdorpje als ‘romantisch’ kan worden ervaren, is een dergelijke geur in de woonomgeving niet zo romantisch meer.
Dat inmiddels de eerste vrachtwagens met houtblokken in onze wijk zijn gesignaleerd duidt erop dat een aantal bewoners is overgestapt van gas op houtstook.

Nu weten we allemaal dat de Groningers de bevingen meer dan zat zijn en we van het Groningse aardgas af moeten. Gelukkig is er nog veel gas in de wereld, maar we lijken daar afscheid van te willen nemen. Daarmee verdwijnt een van de meest schone stookwijzen. 

De overstap naar houtstook mag voor de gebruiker romantisch zijn, een gevoel van autonomie in eigen energievoorziening geven, de omgeving zit met de overlast.
Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht: fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) zoals benzeen en dioxine, koolmonoxide en zware metalen. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Aldus de website van Milieu Centraal. Vooral voor kinderen, ouderen en mensen met longaandoeningen zoals astma hebben bovenmatig last van houtstook.

Inmiddels kunnen wij voor het eerst sinds wij 15 jaar geleden in de Burgemeesterswijk kwamen wonen het huis op bepaalde dagen niet meer luchten. De luchtjes in de woning worden steeds vaker vervangen door de lucht van verbrand hout. In de nacht lekker met de ramen open slapen en de schone boslucht over het dekbed voelen waaien, is nu op de meeste dagen verleden tijd.

De roep om regelgeving, gemeentelijk of landelijk, wordt dan ook steeds luider. Een speciale stichting beijvert zich om terugdringing van houtstook. Inmiddels komen al uit meer dan 300 gemeenten serieuze klachten binnen.
Laten we de lucht van Arnhem schoonhouden, de boslucht onze huizen binnendringen en zorgen dat ons (lokale) milieu schoon blijft.*

Paul de Bruijn
Burgemeestersplein

* Ik heb hierover ook de gemeente benaderd. Zij gaf aan dat er geen verbod is op houtstook, mits met schoon hout. Dat laatste is dus niet te controleren.
Met de discussies over CO2 denk ik dat het onderwerp, bij toenemend structureel gebruik van hout als permanente verwarmingsbron, dit onderwerp politiek zeker lokaal of landelijk aan de orde zal komen.

Websites: www.milieucentraal.nlwww.houtrookvrij.nl

2 gedachten over “De geur van verbrand hout”

  1. Beste Paul de Bruijn, helaas is de lucht in Arnhem ( Burgemeesterswijk) al heel slecht. Ik heb een luchtvervuilingsmeet app op mijn telefoon en de luchtkwaliteit is altijd matig tot slecht. Geen fijne wetenschap.
    Ruhrgebied, snelwegen, grote stallen in de buurt van Ede, veel brommers en treinverkeer dragen bij aan fijnstof en CO2 in de lucht. Daar kan geen bos tegenop.
    Arnhem noemt zichzelf ‘groen’, maar de lucht in Arnhem is smerig. Helaas vieze lucht inademen heeft pas na jaren consequenties.
    Ik hoorde dat b.v. in Rozendaal wel maatregelen tegen de fijnstofuitstoot door houtkachels en openhaarden wordt genomen. Een stook verbod. Dat lijkt me heel terecht.

  2. Het onderwerp houtstook en de mogelijke overlast die mensen ervan ondervinden, staat op het lijstje van onderwerpen van de redactie van Wijkcontact. We willen voor een redactioneel artikel graag in contact komen met buurtgenoten die overgeschakeld zijn van gas op hout (zoals vermeld in het artikel; waarbij ik me afvraag of dat inderdaad zo is) of hout als voornaamste warmtebron gebruiken en met buurtgenoten die last van ondervinden van houtstook. Stuur even een mailtje naar henkdonkers@gmail.com
    Henk Donkers

Reacties zijn gesloten.