De digitale zomerzeepkist

Beste bezoekers van de Historische Herberg,

I.v.m. de corona-maatregelen kon de Historische Herberg vóór de zomerperiode geen doorgang meer vinden. In een voorgaand bericht is gevraagd mededelingen voor de digitale zeepkist door te geven.

Erfgoedcentrum Rozet organiseert de komende maanden twee activiteiten:

Op 23 juli is er een fietstocht naar castellum Meinerswijk. Tijdens deze middag vertelt gids Wim Smits over de overblijfselen van het Romeinse verleden in Arnhem en omgeving. Hij wijst daarbij op diverse plekken waar de boeiende geschiedenis van de Limes zichtbaar is gemaakt, zoals bij het Arnhemse castellum dat een paar honderd jaar deel van uitmaakte van de Limes. Het startpunt is Erfgoedcentrum Rozet, het eindpunt boerderijrestaurant ‘De klomp’ in Arnhem-Zuid. Inschrijven is noodzakelijk via www.rozet.nl.

Op zaterdag 29 augustus wordt in Rozet de documentaire ‘Ik heb geluk gehad’ vertoond waarin Arnhemse Joodse onderduikkinderen, nu op leeftijd, terugkijken op de Duitse bezetting. Aansluitend volgt een wandeling door het centrum langs het zichtbare en onzichtbare Joods verleden van Arnhem. Aan de hand van foto’s wordt duidelijk wat er is verdwenen. Gids bij de wandeling is Margo Klijn, auteur van het boek ‘De stille slag, Joodse Arnhemmers, 1933-1945″.

Voor beide activiteiten is meer informatie te vinden op www.rozet.nl.


Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur meldt het volgende:

De Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis is een jaarlijkse prijs voor de beste bijdrage aan de geschiedenis van Arnhem. In 2020 kent de jury de Prodesseprijs toe aan een persoon of instelling die met zijn of haar bijdrage een groot bereik bij de relevante doelgroepen heeft gevonden. Het kan gaan om eenmalige activiteiten als een bijzonder boek of artikel, of een historisch evenement dat heeft plaats gevonden. Maar het kan ook gaan om personen, groepen of instellingen die al jaren structureel bezig zijn met de Arnhemse geschiedenis en daarvoor een pluim verdienen. Als je een persoon of instelling weet die naar jouw mening voor de Prodesseprijs 2020 in aanmerking komt, kan je je nominatie doorgeven aan secretaris@prodesse.nl. Graag horen we dan ook waarom deze persoon of instelling de prijs zou moeten krijgen. De inzendtermijn sluit op 30 augustus 2020.

Je kan nog meedoen aan de Prodesse pubquiz! Door Covid-19 is het ook voor Prodesse onmogelijk om bijeenkomsten, lezingen of excursies te organiseren. Wij hechten echter aan het contact met onze leden en andere belangstellenden. Daarom hebben we nu een Pubquiz met als thema “Uitjes in Arnhem, door de eeuwen heen”. Je komt er via www.prodesse.nl. De inzendingtermijn sluit op 6 juli.