Column | Een 10 voor de krantenbezorger

Krant
Krant

Er zijn een paar mensen die geen fouten mogen maken. De huisarts, de bank en de krantenbezorger. De verwachtingen zijn onverminderd hoog: het moet perfect zijn. Voor de krantenjongen betekent dat 6 dagen per week ervoor zorgen dat mijn ontbijt een feestje wordt.

Mijn geluksgevoel begint te wankelen als de klok van 7.00 uur nadert. De krant hoort vòòr 7.00 uur op mijn deurmat te ploffen. Als ik eerder opsta en dit stapeltje versgedrukt nieuws (ja, het eerste dat ik doe is de geur van drukinkt opsnuiven, heerlijk!) ligt er nog niet, dan vergeef ik hem dat nog. Als die genadetijd op is en ik staar om 7.00 uur in de donkere leegte van het trapgat, begint het ongeduld te broeien van binnen. “Waar is mijn krant? Hij heeft mijn krant!”. Te warm, te koud, glad, een keer ziek, lekke band, de distributie vertraagd – het zal mij worst wezen. De kwaliteit van mijn dag staat op het spel. De krantenbezorger zou ’s moeten weten hoe belangrijk hij voor mij is..

Ik zie hem in een oogwenk voorbij flitsen. Hij komt aanfietsen, stapt af. In een vloeiende beweging pakt hij een krant en duwt ‘m door de brievenbus. Even kijkt hij op zijn papier, een overzicht van alle te bezorgen adressen. En weg is hij.

Ik zie mezelf…30 jaar geleden was ik ook ‘krantenloper’. Met de wekker op 5.00 uur, dag in dag uit op het fietsje in het zonnige, mistige of regenachtige ochtendgloren, weer of geen weer. De meeste gordijnen nog dicht als je aan de deur kwam. Zwarte handen van drukinkt en kettingen die er af liepen. En alleen uitslapen op zondag.

Tuurlijk, je kunt ook digitaal de krant lezen. Maar de papieren versie blijft favoriet. De geur, het gevoel, het omslaan van elk vers blad, koppen snellen en diep duiken, wegleggen en weer terugpakken. Een krant is als een vriend!

Als je weet hoe hoog de prijs is voor de bezorging van die trouwe vriendschap, geef dan de bezorger van die vriendschap een 10. Laat merken dat je ‘m waardeert als hij of zij een dezer dagen langs komt om jou fijne feestdagen te wensen en je vragend aankijkt om … een stukje waardering. De krantenbezorger zou ’s weten hoe belangrijk hij voor mij is!

Leg daarom alvast een tientje voor je krantenbezorger klaar! En als je niet thuis bent, leg ‘m dan onder de bloempot bij de voorkeur of plak ‘m aan het touwtje van Jan Terlouwtje.