Column: Buitenkans

Wp 20160710 21 41 01 pro1“Nederland massaal aan de campers”, kopten de media onlangs. Eén op de negen meerpersoonshuishoudens heeft een rijdend plezierhutje genaamd caravan of camper. De overige acht vliegen, bivakkeren in tent of hotel of blijven lekker thuis. Waar je ook vertoeft, dit stukje vakantievrijheid vieren we vooral buiten. 

Als je, zoals de meesten in onze Burgemeesterwijk, in huizenblokken je tijd doorbrengt, kom je elkaar tegen. Bij regen kruipt iedereen in zijn of haar ‘tentje’, de zon maakt het buitenleven in ons los. We pieken weer richting de 30 graden komende woensdag. Overdag houden we ons koest: zonnen, boekje lezen, beetje tuin bijhouden, wegsuffen.

’s Avonds worden we wakker. Menigeen weet van geen ophouden als de zon onder is maar de hitte nog nabroeit en aanzet tot actie. Ze grijpen hun zomerkans. Daar komen de BBQ’s en vuurkorven tevoorschijn. Terwijl de buren worden uitgerookt, wordt de muziekinstallatie buiten gezet (of de deuren wijd open). Schijnwerpers op je terras, kaarsen en buitenverlichting. Biertje, wijntje – de gezelligheid neemt toe. Net als het volume van het praten en de neiging om met de muziek mee te gaan zingen. Alcohol blijkt brandstof voor luidruchtigheid. De tijd speelt dan allang geen rol meer. Wie heeft het met zoveel plezier nog door dat het inmiddels 1:00 of 2:00 uur ’s nachts is en buren proberen hun nachtrust te pakken?

Ik maak deze buitenkansjes van de buren allemaal mee, liggend in bed. Ik hoor het geroezemoes en gelach, ruik het nasmeulend hout en zie de bouwlamp van blokburen door mijn oogleden heen. Als ik dòòr de overprikkeling van al mijn zintuigen heen ben en de geluiden oplossen in eentonigheid overwint uiteindelijk de slaap. Wanneer om 6:00 uur de wekker gaat en het zonlicht weer vrolijk door de gordijnen knalt, hoor ik de laatste schorre stemmen van wat een studentenfeestje aan de andere kant van het huizenblok was. De meesten zijn naar huis, een enkeling zit zwaar onderuit gezakt nog op het balkon.

Ach…het is zomer. Wat zeur ik? Het vraagt even wat meer buitentolerantie. Thuis is het net als op de camping: men viert de zomer. Laten we van die schaarse dagen genieten. Want na zonneschijn komt regen. En zitten we allemaal weer binnen. Net als op de camping.