Column: Bladeren en brood aan de straat

Wp 20161107 08 26 32 pro1Je moet een beetje in het ritme zitten om te weten: welk afval moet deze maandag aan de straat gezet worden: groen of grijs? Ik kijk altijd eerst even uit het raam. Om vervolgens het voorbeeld van de buren te volgen. Op de groene maandagochtenden is dat nogal eens gissen. Er staat lang niet altijd iets op de stoep dichtbij. Regelmatig moet ik in de verte van andere straten turen om zeker te zijn: vandaag mag ik het groente-, fruit- en tuinafval tevoorschijn rollen. Hoe groen is de Burgemeesterswijk?

Maandag 5 december – de verwachting van pakjesavond heerst en het zonnetje schijnt. Ik heb een vrije ochtend en ga op onderzoek uit. Ben nieuwsgierig naar het aantal GFT-containers en vooral ook naar de inhoud daarvan. De gemeente Arnhem promoot momenteel het zogeheten ‘omgekeerd inzamelen’. Het restafval gaat volgend jaar in ondergrondse containers. Er blijven 3 rolcontainers in dienst, waarbij er eentje van inhoud switcht: GFT (groen) en oud papier (blauwe deksel) blijven onveranderd, in de grijze container gaan straks het plastic, de blikken en drankkartons. Dat scheelt weer wegwaaiende plastic verzamelzakken. Als ik naar mijn afval kijk, valt het meeste nog in de laatste categorie. Ik schrik van de enorme hoeveelheid verpakkingsafval. Net zozeer als ik ook schrik van de inhoud van veel groene containers trouwens.

De feiten op een rijtje: maandag 5 december stonden er in onze wijk 265 groene rolcontainers en kleine citybins buiten. Is dat een goede score op een dikke 1.300 woningen? En wat zit er in die bakken? Het is winter, een uitstekende tijd voor onderzoek. De zomerse smurrie en stank zou minder aantrekkelijk zijn geweest. Wie de deksel oplicht, ziet vooral veel containers gevuld met bladeren. Keurig netjes wordt de stoep aangeveegd (en de gemeente geholpen) of de achtertuin aangeharkt. Ook veel uitpuilende containers met takken en snoeiwerk. Zo vol als de meesten zitten met T-afval (tuin), zozeer kan je echoën in de enorme dieplege bakken met enkel GF (groente en fruit). Trouwe afvalaanbieders zetten de bak tweewekelijks aan de straat, ook al zit er maar een bodempje GF in. En dan zie ik vooral: brood, veel oud brood. Soms wat stronken groenteresten, overrijpe mandarijnen of aardappelschillen (doen we dat nog in de tijd van kant-en-klare aardappeltjes?), theezakjes en koffieprut, en een enkele verlepte plant. Hier en daar van die keurige biologisch afbreekbare zakjes waarin het afval binnenshuis al voorgesorteerd is.

Is dit een mager resultaat? Zo voelt het wel. Of heb ik het mis? En broeien we massaal het groene afval in eigen achtertuin tot compost? Zijn we vooral vleeseters en eten we netjes ons bord leeg? Sparen we de ruggen van de vuilnismannen door alleen de rolcontainer aan te bieden als ‘ie echt vol is? Van appartementencomplexen kan ik me voorstellen: je moet er maar ruimte voor hebben, zo’n kleine groene citybin. Of moet ik zeggen: je moet maar ruimte willen maken voor groene principes (op je krappe balkonnetje)?

Is mijn vrees terecht dat het meeste GFT-afval gewoon ongescheiden in de afvalbak gekieperd wordt? Da’s wel zo makkelijk. Dat zou wel jammer zijn – dan gaat het allemaal de verbrandingsoven in. Terwijl men zegt: afval bestaat niet, het is allemaal grondstof. Hoe bewust gaan wij om met grondstoffen?

Eén gedachte over “Column: Bladeren en brood aan de straat”

  1. Dat vraagt om een heel snel vervolgonderzoek op een maandagochtend als de grijze containers buiten gezet worden. Als we dat afval straks in de grote containers moeten stoppen, kan alleen de gemeente nog zien of er ten onrechte te veel GFT in zit.

Reacties zijn gesloten.