Bezorg vuilophalers geen extra werk

Het is bij tijd en wijlen een puinhoop bij de containers voor glas, plastic en restafval. Vaak hopen de vuilniszakken of het grofvuil zich daar op. Mensen komen met een doos flessen naar de glascontainer, gooien de flessen er in en zetten de doos ernaast. De wanorde verspreidt zich snel. Als er al troep naast de container staat hebben mensen de neiging er meer bij te zetten. Voor veel wijkbewoners, vooral de omwonenden, is het een terugkerende ergernis.

Laatste sprak ik man van Suez er op aan. Het bedrijf heeft een contract met de gemeente om het afval op te halen. Zitten de containers vaak vol en zetten mensen daarom hun zak ernaast? Of hebben ze geen pasje of zijn ze het vergeten? Of komen ze met een 60-liter-zak terwijl er sinds maart alleen 30-liter-zakken in de containers kunnen? Willen ze de 80 cent extra per zak restafval ontlopen? Zijn er te weinig containers? Moet Suez de containers vaker komen legen? Veel vragen, waar deze man geen antwoord op kon geven.

Wel vertelde hij dat de werknemers van Suez er een hoop extra werk aan hadden. “Als er geen zakken ‘op de plaat’ rond de containers staan, zijn we snel klaar”, zei hij. “We takelen een container omhoog, legen hem en zetten hem weer terug. Indien nodig vegen we rondom nog wat.”
Dat zou de normale gang van zaken moeten zijn, maar door de extra zakken en rotzooi hebben ze veel extra werk. De zakken moeten van de plaat gehaald worden. Zijn het er weinig, dan moeten ze in de container gestopt worden voordat die wordt opgetakeld. Zijn het er veel of kunnen ze niet allemaal in de container, dan moeten ze een extra wagen bestellen. Tijd om de omgeving van de container schoon te bezemen is er vaak niet door die extra zakken en rotzooi want de vuilniswagens rijden volgens een strak schema.

Ruimte rondom containers was net keurig schoon gemaakt. Plaatst iemand weer doodleuk zakken met kleding bij. ‘In zakken aanbieden’ staat er op de container, maar dit is geen aanbieden. Ben benieuwd hoe lang dit er staat want de kleding container wordt minder vaak geleegd dan de afvalcontainers.

De Gelderlander berichtte op 6 juni dat de werkdruk en het ziekteverzuim bij Suez hoog zijn. Dezelfde mensen moeten met hetzelfde materieel veel extra werk doen. Dat werkt demotiverend en verhoogt het ziekteverzuim, dat door de corona toch al hoger was dan normaal.

Vuilophalers werden tijdens de coronacrisis net als verpleegkundigen, artsen en leerkrachten aangemerkt als een vitaal beroep. Laten we hen geen extra werk bezorgen. Niet alleen uit respect voor hen, maar ook om omwonenden van vuilcontainers minder overlast te bezorgen.