Beeld geslaagden in Wijkcontact 2019-3 niet representatief

Voor Wijkcontact maakten we ook dit jaar weer een feestelijke dubbele pagina over de scholieren die geslaagd zijn voor hun eindexamen. 
Die pagina schoot één lezer enigszins in het verkeerde keelgat. Ze stuurde onderstaande mail.

‘Met verbazing las ik de twee pagina’s met geslaagden. Natuurlijk hartstikke fijn om geslaagd te zijn en leuk om ze in het zonnetje te zetten. Maar, ik mis de vmbo’ers. Die zijn er toch ook in onze wijk? Verdienen zij geen aandacht? Naar mijn mening juist wel en zelfs veel meer!

Erg jammer dit…

Ik ben dan ook benieuwd naar de wijkcontact van volgend jaar rond slagingstijd. De redactie kan dan gaan voor een herkansing?!

Ook andere wijkgenoten was opgevallen dat er vooral gymnasiasten en vwo’ers in beeld gebracht zijn en bijna alleen meisjes. Een eenzijdig beeld dus.

Het zijn volkomen terechte opmerkingen. Daarom als maker van deze pagina een korte verantwoording van mijn werkwijze en een oproep die er misschien toe kan leiden dat we volgend jaar een representatiever beeld kunnen presenteren. 

Hoe kom ik erachter waar geslaagden wonen? Ze melden zich niet bij mij. Op de dag dat de uitslagen bekend worden fiets ik door de wijk en kijk ik waar vlaggen uithangen met boekentassen. Daar bel ik aan. Als er niemand thuis is doe ik dat nogmaals, en eventueel nog een keer. Als de geslaagde thuis is, vraag ik of ik voor Wijkcontact een foto van haar/hem mag maken met de vlag en hou ik een kort interviewtje over waarvoor ze geslaagd zijn, op welke school en wat ze volgend jaar gaan doen. Ik streef zo veel mogelijk naar representativiteit qua straat, school waarop ze gezeten hebben, geslacht en opleiding waarvoor ze geslaagd zijn. Dat kan ik allemaal niet zien aan de vlag.

Er waren dit jaar straten waar geen vlag uithing. Bij de eerste zeven adressen waar ik een geslaagde thuis aantrof, trof ik een meisje. Ik wilde graag ook jongens, maar die waren niet thuis. Ik ben toen aan meisjes gaan vragen of ze geen geslaagde jongens kenden. Op twee adressen waar geslaagde jongens woonden, hingen geen vlaggen uit. Ik heb de jongens ook niet thuis getroffen, hoewel ik er meerdere keren aan de deur geweest ben. Ik was blij dat ik uiteindelijk nog één jongen gevonden heb. Die hebben we op de cover gezet (want vorig jaar hadden we een meisje + eentje die voor het vmbo-kader geslaagd was ).

Zo heb ik ook gezocht naar vmbo’s want ik merkte dat ik wel erg veel geslaagde vrouwelijke gymnasiasten in mijn populatie had. Ik heb er geen gevonden op basis van uitgehangen vlaggen en vragen aan andere geslaagden (maar ja, die kennen vooral geslaagden van hun eigen school). Ik kreeg één tip voor ander afwijkend schooltype (wel weer een meisje), ben er twee keer aan de deur geweest, ook op momenten dat ze thuis zou zijn, maar heb haar niet getroffen.

Tja, de tijd om deze reportage te maken is altijd kort, want eigenlijk al na de deadline…. Dus op een gegeven moment moet je het doen met wat je hebt. Ik heb er nog even aan gedacht een stukje over de eenzijdigheid te schrijven, maar vond dat het gewoon een feestelijke pagina moest worden zonder mitsen en maren.

Waarom ben ik geen vmbo’ers (en zo weinig jongens) tegengekomen? Hangen ze minder de vlag uit? Zijn ze minder trots op hun diploma (onterecht)? Laten ze minder blijken dat ze geslaagd zijn? Wonen er minder vmbo’ers in onze wijk? Dat we graag ook vmbo’ers portretteren blijkt uit de cover van vorig jaar waarop een trots meisje prijkte dat geslaagd was voor vmbo-kader. 

Oproep
Om volgend jaar een representatiever beeld te kunnen geven alvast de volgende oproep: ben je zelf geslaagd of heb je een zoon/dochter die geslaagd is: stuur een mail naar redactie@bwarnhem.nl en vermeld daarin naam, adres, geslacht en schooltype.

Henk Donkers