Arnhemse leerlingen onderzoeken de Jansbeek

Op uitnodiging van het Nederlands Watermuseum onderzochten leerlingen van groep 7 van de Pieter Brueghelschool op vrijdag 28 mei hoe gezond het water in de Jansbeek is. Hun inzet maakte deel uit van het project ‘Alle scholen verzamelen’, waarbij basisschoolleerlingen uit heel Nederland data verzamelen voor een groot onderzoek. Het onderwerp dit jaar was ‘waterkwaliteit’, in samenwerking met stichting Drinkable Rivers.

Onder begeleiding van leerkracht Marino en museummedewerkers deden de kinderen in groepjes twaalf verschillende metingen in en rondom de beek. De leerlingen vonden het leuk om samen buiten te zijn en om kennis te maken met wateronderzoektechnieken met sensoren en chemicaliën. Als onverwachte “bijvangst” werd een grote hoeveelheid blikjes, plastic en glas uit de beek gehaald. Omdat de Jansbeek op het eerste gezicht mooi schoon lijkt was dit voor de meeste kinderen onverwacht.

De ochtend werd afgesloten in de Watercinema van het museum met korte podiumpresentaties van ieder groepje. Leerkracht Marino stimuleerde de kinderen om óók te zeggen wanneer een meting mislukt leek – dat hoort ook bij onderzoek doen!
Een van de leerlingen gaf aan: “Ik vind het fijn dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de natuur”. Dat past perfect bij het doel van het onderzoek, namelijk te zien hoe het gaat met de gezondheid van onze rivieren, beekjes en kanalen.

Dit onderzoek, een initiatief van Drinkable Rivers, wordt door heel Europa uitgevoerd met data die door burgers wordt aangeleverd, een zogeheten ‘citizen science’ project.

Het Nederlands Watermuseum blijft ook na deze dag betrokken bij het project als drinkable rivers ‘hub’ waar meetkits en instructiematerialen worden aangeboden. Voor meer informatie, neem contact op met de afdeling educatie via info@watermuseum.nl of bel 026 445 25 48.