Arnhem verbetert bodem met blad van eigen bomen

Wat gebeurt er met een deel van de bladeren die vorig najaar van de bomen vielen in Arnhem-Noord? Die worden dit voorjaar ingezet om in dezelfde wijken de bodem te verbeteren. Het blad is waardevole grondstof voor de groei van bomen, struiken en planten.

De afgelopen maanden lagen de bladeren luchtdicht opgeslagen naast sportpark Het Lange Water in de wijk Presikhaaf. Door micro-organismen, kalk en kleimaterialen toe te voegen is het blad gefermenteerd. Zo ontstond op natuurlijke wijze een waardevolle bodemverbeteraar: Bokashi.

Opening Bokashi-kuil op 2 juni

Op woensdag 2 juni maken de gemeente Arnhem en Van de Haar Groep samen de Bokashi-hoop open. In totaal ligt er 350 kubieke meter aan natuurlijke voedingsstoffen. De Bokashi wordt vervolgens door de groenonderhoudsploeg van Van de Haar Groep aangebracht in groenvakken in Arnhem-Noord.

Circulair product

Bokashi is een duurzaam en circulair product. De bladeren hoeven namelijk niet met een vrachtwagen afgevoerd te worden, maar blijven in de wijk. Dat verminderd de CO2-uitstoot. Ook zien we het blad niet als afvalstof maar als grondstof. Deze grondstof Bokashi draagt bij aan een gezonde bodem.

Duurzaam groenbeheer in Arnhem

Duurzaam groenbeheer is één van de thema’s in de Groenvisie van de gemeente Arnhem. Het omzetten van Blad naar Bokashi past daar goed in. Van de Haar Groep werk ook op een duurzame manier door elektrisch gereedschap en schone brandstof en schone voertuigen in te zetten. Zo wordt op een verantwoorde manier gewerkt aan schone, veilige en groene wijken!