Zeer geslaagde lezing over Monet

Het is altijd afwachten of er belangstelling is als je als werkgroep voor de Bakermat iets organiseert. Zo heeft de werkgroep Beeldende Kunst dat ook ervaren op 10 juli. Ruim 70 belangstellenden kwamen af op de lezing “Monet, van impressionisme naar vormen van abstractie’’ door Angeline Bremer. De werkgroep spreekt van een hoog verrassend aantal.

Vol energie en met enorme kunsthistorische kennis sprak Angeline ruim een uur over de eveneens energieke kunstschilder Monet. In chronologische volgorde volgden wij deze kunstenaar ademloos. We zagen foto’s van zijn ouders, van zijn kunstvrienden, we zagen de steden waar hij heeft geschilderd en gewoond alles gelardeerd met een boeiend verhaal.

Vele mooie schilderijen volgden. Zo weten we nu dat Monet graag series maakte van bepaalde thema’s. We zagen de waterlelies in vele vormen en kleuren.  En de twaalf treinstations, ook een geliefd thema van Monet. Monet heeft maar liefst dertig keer dezelfde kathedraal van Reims geschilderd. Om het licht te laten zien. Alles kwam voorbij.

Wat velen niet wisten is dat Monet ook In Nederland heeft gewoond en geschilderd tussen 1870 en 1874. Er zijn maar liefst 42 schilderijen door hem gemaakt in ons land.  Hij was verliefd op de groene huisjes in Zaandam en schilderde het water, de wind en Hollands licht. Angeline liet ons alles zien.  De zaal was stil.

Een hartverwarmend applaus klonk er na de lezing. Een prachtig boeket bloemen werd kunsthistorica en commissielid Beeldende Kunst Angeline Bremer-Cox na afloop van de lezing aangereikt.  Allemaal zeer verdiend.

Na afloop van de lezing toonde Angeline nog één keer alle werken van de expositie Vier Ogen,  maar ook de film, gemaakt door Feike Santbergen. Onder het genot van een drankje, weer geweldig verzorgd door vele vrijwilligers, wierpen de bezoekers op deze laatste dag van de expositie, nog een blik op de schilderijen aan de muur van Sabina Wörner en Sophie Bekkering en voldaan gingen de bezoekers rond 16.00 uur huiswaarts.

Paulien Ariëns

Crowdfunding kikker Watermuseum

U heeft ongetwijfeld vernomen uit dat de iconische bronzen kikker, die al achttien jaar bij de waterspeelplaats in park Sonsbeek prijkt, onlangs werd gestolen. We gaan er vanuit dat Alfredo is meegenomen vanwege zijn bronzen verschijning; de kans lijkt dan ook klein dat we hem nog terugzien. Maar uit het grote aantal reacties blijkt duidelijk dat Alfredo wordt gemist. We zijn dan ook vastbesloten om de kikkerkoning in een bepaalde vorm terug te laten keren bij de waterspeelplaats. Maar hiervoor hebben we uw hulp nodig, als Arnhemmers en bewoners van de wijken rondom het park.

Lees verder “Crowdfunding kikker Watermuseum”

Hoezo Forever Young?

Een verslag

De Van Goghzaal was helemaal vol, dinsdagavond 24 mei. Tevreden gezichten bij de commissie ZIN van de Bakermat, die de avond had georganiseerd. Verwachtingsvolle blikken bij de meer dan vijftig bezoekers, in groepjes aan tafels gezeten. Die opstelling was bewust gekozen want op deze tweede bijeenkomst van Praathuis Bakermat was het de bedoeling om niet alleen naar de inleider te luisteren maar ook in gesprek te gaan met elkaar.

Klik hier voor meer en de fotos

17 mei, geslaagde AED training voor vrijwilligers van de Bakermat

Om, als er zich een calamiteit, lees hartstilstand, in ons wijkcentrum voordoet, onze AED  optimaal te kunnen inzetten, is op dinsdagavond 17 mei door twee trainers van “Noodzaak opleidingen” een cursus reanimeren gegeven aan 14 vrijwilligers. De basisprincipes van reanimeren zijn uitgebreid besproken en geoefend.Naast hartmassage en beademing is het gebruik van de AED uitgelegd en geoefend. Meer>>

Maaltijd-initiatieven in Arnhem slaan hun handen in één voor gezond en gezellig eten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon behouden als zelf koken lastig is of niet meer gaat; dat is voor veel mensen een uitdaging. SWOA, Vitanos en Stichting Thuisgekookt bundelen daarom vanaf heden hun krachten om zeven dagen per week een oplossing te kunnen bieden voor de warme maaltijd mét een gezellig tintje.

Lees verder “Maaltijd-initiatieven in Arnhem slaan hun handen in één voor gezond en gezellig eten”

Diabetes Challenge Arnhem van start

Wandel gratis mee!

In Arnhem wordt de Nationale Diabetes Challenge 2022 georganiseerd in de wijken Geitenkamp, Presikhaaf, Malburgen, De Laar/Elden en Rijkerswoerd/Kronenburg/Vredenburg. Vanaf begin mei kunt u wekelijks en gratis mee wandelen in een groep onder begeleiding. Wilt u werken aan uw gezondheid of conditie? U bent van harte uitgenodigd om mee te lopen. Ook als u geen diabetes heeft. Kijk op onderstaande website voor informatie en aanmelding.  

Lees verder “Diabetes Challenge Arnhem van start”

8-weekse mindfulness training

In de mindfulness training nodig ik je uit om het tempo waarop je leeft te vertragen en momenten van aandacht, rust en stilte in te lassen. Momenten waarin je meer in verbinding komt met jezelf en van waaruit je met helderheid en vanuit bewuste keuze in beweging kan komen.

Thema’s in de training zijn o.a.:
  • Hoe doorbreek je je automatische piloot?
  • Hoe zit je minder in je hoofd en meer in je lichaam?
  • Hoe vind je rust te midden van de drukte?
  • Hoe ‘doe’ jij stress en hoe zou dat anders kunnen?
  • Hoe ga je om met dingen die je niet kunt veranderen?
  • Ontdek de kracht van je gedachten!
  • Hoe zorg je goed voor jezelf?
  • Hoe integreer je mindfulness in je leven?
Voor wie?
Mindfulness is in principe geschikt voor iedereen en kan iederéén helpen om de kwaliteit van leven te vergroten door meer aandacht, rust en balans in het leven te brengen. Ieder mens is uniek. Er zijn dan ook heel veel verschillende drijfveren om met mindfulness aan de slag te willen gaan.
Wil je weten of het iets voor jou is? Neem contact met me op en we zoeken het samen uit.

Docent

Mijn naam is Nienke Zevenbergen en ik ben opgegroeid in de Burgemeesterswijk en woon sinds 2010 met heel veel plezier opnieuw in de wijk met mijn gezin.

Mindfulness vormt een belangrijke basis in mijn leven. Het helpt mij om moeitelozer door het leven te bewegen en het geeft mij rust, ruimte en helderheid op een hele praktische manier.
De mindfulness training is een mooie manier om kennis te maken met mindfulness & meditatie beoefening en/of deze verder te ontwikkelen.
Sinds 2016 verzorg ik dan ook met veel plezier mindfulness trainingen en activiteiten in de zorg, het bedrijfsleven en voor particulieren.
 
Meer info