Trots op De Bakermat

Fred de Bruin – Foto: Jos Zwaan

In 2016 begon Fred de Bruijn als wijkmanager van het team Leefomgeving Noord West van de gemeente Arnhem.  Hij stond aan de wieg van Wijkcentrum De Bakermat. Dit jaar gaat hij met pensioen en draagt hij zijn taken over.

Fred kijkt met plezier terug op zijn tijd waarin hij met zijn team betrokken was bij de Hoogkamp, Transvaalbuurt en Burgemeesterswijk. De teams Leefomgeving zijn door de gemeente Arnhem opgericht om samen met bewoners te kijken wat er in de wijken verbeterd kan worden.
“Gelukkig zijn hier betrokken, goed georganiseerde wijkverenigingen waar we fijn mee samenwerken”. Terugblikkend op de afgelopen jaren noemt Fred de verdwenen verkeersdrempels in de Lawick van Pabststraat. “Dat was een mooi proces waarbij we met heel veel bewoners gesproken hebben om iedereen op één lijn te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt, vooral door de inzet van bewoners zelf.” Ook de plaatsing van de ondergrondse afvalcontainers had nogal wat voeten in de aarde. “Mensen wilden de containers liever niet voor de deur en als we dan een plek hadden gevonden waar bewoners mee konden leven, zorgden boomwortels of ondergrondse leidingen voor problemen”. Het zijn slechts 2 voorbeelden van de vele geslaagde en minder geslaagde voorbeelden die voorbij komen.

Het project waar Fred met het grootste plezier en gepaste trots op terugkijkt is wijkcentrum De Bakermat. “We werken ook samen met de sociale wijkteams en van hen hoorden we, in februari 2017, dat eenzaamheid een groot probleem is in dit gebied. Daar zou een wijkcentrum een belangrijke rol in kunnen spelen. Maar ja, in tegenstelling tot andere wijken, bezit de gemeente hier geen panden. Dus hoe doe je dat?”
De kerk aan de Van Nispenstraat vervulde al wel een maatschappelijke functie. In het kader van het project ‘Kerk en Buurt’ werden activiteiten voor en door buurtbewoners georganiseerd: themaochtenden, wijkdiners en de jaarlijkse boekenmarkt. Toen de kerk het gebouw wilde afstoten en daarmee de sociale functie dreigde te verdwijnen, greep het team Leefomgeving samen met een groep enthousiaste bewoners zijn kans.
In maart 2019 kwamen op een bijeenkomst 230 mensen af, om mee te denken over een wijkcentrum in het kerkgebouw.
“Toen wisten we dat we goed zaten met ons idee”, vertelt Fred. Een projectgroep met veel partners uit de wijk onderzocht de haalbaarheid daarvan. “Er is een businessplan gemaakt door een groep bewoners en er zijn plannen gemaakt om het gebouw meer open en toegankelijk te maken. We hebben een stichting opgericht om deze sociale opgave in de wijk verder op te gaan pakken. Samen met de bestuursleden van de stichting zijn er heel veel gesprekken gevoerd met de gemeente, met de kerk en met financiers om alles rond te krijgen en op 17 september 2020 hebben we de kerk gekocht”.

Foto: Jos Zwaan ©2022

Na een flinke verbouwing, waar ook veel wijkbewoners hun steentje aan hebben bijgedragen, werd in februari 2022 het wijkcentrum De Bakermat geopend. Bijna 2 jaar lang gooide corona roet in het eten maar inmiddels staat er een bruisend wijkcentrum met drukbezochte koffieochtenden, wijkdiners, concerten, lezingen en themaochtenden. Het centrum draait op één betaalde kracht en zo’n 100 vrijwilligers. Een deel van de kerk is verhuurd aan een kinderopvang.

“De Bakermat is echt het pareltje uit mijn werkzame tijd hier de afgelopen jaren”, vertelt Fred.  “Ik wil hierbij nog eens mijn dank uitspreken aan al die vrijwilligers die dit prachtige wijkcentrum mogelijk hebben gemaakt en dat nog steeds doen. Een echt Burgerinitiatief. Ik hoop dat het gaat lukken om in de toekomst een gezonde financiële situatie op te bouwen met een goede balans tussen sociale en commerciële verhuur, zodat iedereen gebruik kan blijven maken van het wijkcentrum”.

Aan Fred zal het niet liggen. “Ik heb voor mijn afscheidsreceptie later dit jaar al een ruimte hier gereserveerd”, zegt hij lachend.

Hanneke Nagel

Elke maandag, Schaken in de Bakermat

10.00 – 12.30 uur

Frans Horstink

Even voorstellen: Ik ben Frans Horstink, woonachtig in de wijk, en schaker, van huis uit.
Dat komt door mijn vader. Hij begon te schaken in 1948 en heeft dit zijn verdere leven, tot 2020 intensief gedaan. Een groot gedeelte van die tijd was hij voorzitter van de schaakvereniging Rheden, hij was de onvermoeibare organisator van veel gemeentelijke schaakkampioenschappen en hij heeft honderden kinderen zijn bezieling voor het spel willen overbrengen. Zo was ik ook op jeugdige leeftijd al van de partij.

Vanwege verminderende belangstelling heeft de schaakclub de laatste 30 jaar een moeilijke tijd gehad. Maar mijn vader ging door. Er werd gezegd dat als hij overlijdt de club ook zou overlijden.

Dat was uiteindelijk ook het geval. Ik mocht me als representant van mijn vader over de inventaris buigen. Het zou hem recht doen als de spellen een goede bestemming zouden krijgen.
Zo ook heb ik de Bakermat gevraagd of er interesse was. Dat was zeker het geval; er werd door de organisatie zelfs al gedacht om een schaakactiviteit op te zetten!
Naast enige complete spellen met klok is ook een instructiebord naar de Bakermat gegaan.

Vader en zoon

Geslaagde Nieuwjaars borrel

Zondag 22 januari vond de traditionele Nieuwjaarsborrel van onze Wijkvereniging plaats op een andere tijd en locatie. Omdat de dinsdagnamiddag voor gezinnen met kinderen minder gunstig is, besloot het bestuur het evenement op de zondagmiddag te laten plaatsvinden. Omdat deze tijd niet paste voor Brasserie Zypendaal werd uitgeweken naar Grand Café aan de Beek.

Voorzitter Gerard Slag keek terug op een jaar waarin na de corona de activiteiten van de Wijkvereniging, dankzij vele vrijwilligers, weer goed op gang kwamen.
Voor de komende periode is er veel aandacht voor de samenwerking met onder andere de Penseelstreek, Wijkcentrum Bakermat en de Gemeente.
Binnenkort ontvangt hij de nieuwe wijkwethouder Marco van der Wel voor een kennismaking en rondleiding door het Burgemeesterskwartier.

Foto's downloaden

Bakermat Burenhulp

Beste wijkgenoten

Kunnen we iets voor elkaar betekenen?

  • Samen een eindje wandelen
  • Samen naar de Bakermat
  • Even gezellig koffiedrinken en bijpraten
  • Een boodschap doen, gras maaien, stoep vegen
  • Kast verplaatsen, lamp indraaien
  • Even bellen hoe het gaat
  • Samen naar de dokter of het ziekenhuis
  • En nog veel meer?

Neem contact op met één van ons:

17 mei, geslaagde AED training voor vrijwilligers van de Bakermat

Om, als er zich een calamiteit, lees hartstilstand, in ons wijkcentrum voordoet, onze AED  optimaal te kunnen inzetten, is op dinsdagavond 17 mei door twee trainers van “Noodzaak opleidingen” een cursus reanimeren gegeven aan 14 vrijwilligers. De basisprincipes van reanimeren zijn uitgebreid besproken en geoefend.Naast hartmassage en beademing is het gebruik van de AED uitgelegd en geoefend. Meer>>

Geslaagde kinderdisco

Op zaterdag 9 april vond er weer een kinderdisco plaats in onze wijk! Dit keer was de disco in wijkcentrum de Bakermat. De kinderen hadden na de corona periode duidelijk zin in weer een feestje, want de rij stond van de Van Nispenstraat helemaal de hoek om de Izaak Evertslaan in! 
 
Die drukte was binnen ook zeker te merken, binnen een mum van tijd was de zaal bomvol met feestgangers. De Feestcommissie had over zo’n geweldige opkomst niet durven dromen. Halverwege de avond moest er dan ook bij de Albert Heijn een extra lading chips en limonade bijgehaald worden om alle kinderen te kunnen voorzien. Gelukkig mocht dat de pret niet bederven en kijken we terug op een geslaagde avond.

Een sprankelende avond met Fokke Obbema

Door Hanneke Nagel

Een uitverkochte Rembrandtzaal dinsdagavond in De Bakermat. Volkskrantjournalist Fokke Obbema, bekend van zijn boeken ‘De zin van het leven’ (2019) en ‘Een zinvol leven’ (2021), ging in gesprek met Marjolein Brandtsma.

Obbema kreeg in 2017 een hartstilstand. Dat was voor hem de aanleiding voor een serie interviews met uiteenlopende mensen over de zin van het leven. Met het publiek deelde hij zijn fascinatie voor vraag naar de zin van het leven. Hij vertelde met verve over de verschillende opvattingen van zijn geïnterviewden en welke hem wel en niet aanspraken.

Over de vraag of de zoektocht naar de essentie van het leven geen ‘luxe’ vraag is, met de oorlog in de Oekraïne in achterhoofd, is hij duidelijk. “Juist in confronterende situaties komt de vraag naar de zin van het bestaan naar boven. Het is geen luxe vraag maar een essentiële vraag!”
Na de pauze kreeg het publiek gelegenheid om vragen te stellen en daar werd volop gebruik van gemaakt.
Kortom, een sprankelende avond met ook in de pauze en na afloop diepgaande gesprekken onder de bezoekers over de essentie van het bestaan.

Het volgende Praathuis is op dinsdag 24 mei en op dinsdag 28 juni!
Meer info volgt op deze website.

Kamerkoor Nomen Nescio zoekt nieuwe leden.

Kamerkoor Nomen Nescio zoekt nieuwe leden in alle stemgroepen.
Ons repertoire bestaat uit muziek uit de afgelopen zeven eeuwen: van
renaissance tot hedendaags en alles wat daar tussen zit. Aanvankelijk
zong Nomen Nescio vooral religieus repertoire, tegenwoordig zitten er
daarnaast ook veel wereldse werken in onze koormap.

Lees verder “Kamerkoor Nomen Nescio zoekt nieuwe leden.”

Eerste participatie avond Woonpark Gulden Bodem druk bezocht

Op maandag 28 maart vond de eerste participatieavond plaats over het nieuwe Woonpark Gulden Bodem. Dat wordt gerealiseerd op het terrein van ROC Rijn IJssel aan de Zijpendaalseweg. Er waren veel mensen op af gekomen, zowel uit de Burgemeesterswijk als uit de Hoogkamp/Sterrenberg/Gulden Bodem. Sommigen waren als buurtbewoner benieuwd zijn naar wat er met het terrein gaat gebeuren, anderen denken er serieus over naar een appartement op deze locatie te verhuizen. Bevordering van de doorstroming vanuit beide wijken is een belangrijk aandachtspunt voor gemeente en projectontwikkelaar.

Lees verder “Eerste participatie avond Woonpark Gulden Bodem druk bezocht”