29 november | Surinaamse plantages van Arnhemse families in de slaventijd

In 1698 ging de Arnhemse regentenzoon Gerard de Vree scheep naar Suriname. Hij werd er eigenaar van twee plantages. Na zijn dood kwamen de plantages in handen van de regentenfamilie Brantsen, die ze tot het einde van de slaventijd (1863) in bezit hield.

Spreker Dr. Bert Koene

De familie Brantsen bestierde haar Surinaamse bezit vanuit Nederland via gemachtigden in Paramaribo en handelsagenten in Amsterdam. De lotgevallen van de mensen die bij de plantages betrokken waren, van veldslaven tot eigenaren, zijn door Bert Koene gereconstrueerd in zijn boek “ De mensen van Vossenburg en Wayampibo: twee Surinaamse plantages in de slaventijd”.

In de lezing vertelt hij vooral hoe het de eigenaren verging en wat de Arnhemse burgerij van hun Surinaamse betrekkingen merkte. De Brantsens hadden bijvoorbeeld een zwarte dienstmeid en gebruikten de winsten van de plantages aan hun buitenplaats Zypendaal.

Spreker heeft al veel publicaties over Arnhemse en Gelderse geschiedenis op zijn naam staan.

Vrijdag 29 november 2019. Aanvang 20.00 uur Zaal is open vanaf 19.30 uur Einde 22.00 uur. In de pauze is tegen betaling een drankje verkrijgbaar. Toegang is gratis voor leden. Belangstellenden zijn welkom en betalen € 3,00
Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem, telefoon 026 4450606