10 juli, Lezing; Monet, van impressionisme naar vormen van abstractie

14.00 – 16.00 uur

Tickets € 5,00

Ticket(s) bestellen

De lezing wordt gegeven door Angeline Bremer-Cox, kunsthistorica, lid werkgroep Beeldende Kunst Bakermat en duurt een uur.

Claude Monet (1840-1926), een kunstenaar die zich vanuit het realisme ontwikkelde tot een vorm van lyrische abstractie, waarbij hij uitging van de natuur.

Zijn schilderij “Impression Soleil Levant” kreeg tijdens de tentoonstelling veel kritiek, als zou het een impressie van mist en roet zijn:  ”We hebben onlangs een tentoonstelling gezien aan de Bld des Capucines bij Nadar. Het was werkelijk schokkend ……….  ze leken de oorlog te hebben verklaard aan de schoonheid.

De impressie van sommige van die landschapsschilders werd mist en roet.”

Vanwege het schilderij “Impression Soleil Levant” kregen deze schilders de bijnaam Impressionisten.

Door de uitvinding van de tube door John Goffe Rand in 1841 kon de verf in tubes meegenomen worden. Daarnaast ontwikkelde zich een nieuwe wereld van vervoer met de trein, van een moderne leefwijze van uitgaan en van het verkennen van de omgeving, bijzonder van Parijs. Dit alles trok jonge kunstenaars aan. Zij wilden het moderne leven ontdekken en van hun eigen tijd zijn.

In de lezing zal allereerst ingegaan worden op de werken van Monet en tijdgenoten.

Deze zal afgesloten worden met de impressies/expressies van de schilderijen van Sophie Bekkering en Sabina Wörner van de tentoonstelling Vier Ogen. Ze schilderden buiten tijdens de pandemie in 2020 en 2021.

Daarna is er een gelegenheid tot het drinken van een drankje. Op deze laatste dag van de tentoonstelling Vier Ogen zijn de kunstenaars Sabina Wörner en Sophie Bekkering ook aanwezig.